Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje drakonske kazne za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora. Država će pregaziti kriminalce, poručio je predsednik kritikujući blagu kaznenu politiku u Srbiji.

Aleksandar Vučić je rekao da će biti uveden institut doživatne kazne zatvora za one koji su počinali najteža krivična dela – višestruka ubistva, ubistva dece.

„Nisam naročito zainteresovan za primedbe boraca za ljudska prava pošto su nam sva ljudska prava uništena drogom, ubistvima“, napomenuo je Vučić na konferenciji za medije nakon sednice Nacionalnog saveta za bezbednost.

Minimalne i maksimalne kazne za sva krivična dela koja obuhvataju nasilničko ponašanje, od nasilja u porodici do ubistva, biće povećane za 35 do 50 odsto.

Kazna za silovanje biće od 5 do 15 godina, bez mogućnosti ublažavanja kazne i niko neće moći da dobije manje od pet godina, najavio je predsednik.

Za nasilje u porodici minimalna kazna će biti godinu dana zatvora, kaže Vučić.

Za mesec dana počećemo da menjamo sve u Srbiji, rekao je predsednik i poručio da će borba protiv kriminala trajati godinama.

„Pregazićemo ih“, naglasio je Vučić poručujući da Srbija „više neće biti Meka i Medina“ za kriminalce.

Kazne će, kako kaže, biti strože nego u nekim evropskim zemljama.

Dodaje da će predlozi mera uskoro ući u skupštinsku proceduru.

Najčešće dosuđivane minimalne kazne

Predsednik je oštro kritikovao kaznenu politiku u Srbiji i ukazao da su sudovi za teška krivična dela u najvećem procentu sudili minimalne kazne zatvora.

Sedamdeset odsto kazni za silovanje bilo je do pet godina, napominje predsednik.

„Što smo određivali do 12 godina maksimalno ili to kod nas uvek postoje olakšavajuće okolnosti ili nešto drugo što nas dovodi do minimalizovanja kazne?“, upitao je predsednik.

Kada je reč o krivičnom delu držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materijala, predsednik ukazuje da je u 55,05 odsto slučajeva izricana uslovna osuda.

To na jedan način znači dekriminalizaciju tog dela, kaže Vučić dodajući da time država šalje lošu poruku – da se isplati raditi tako nešto.

Ukupno 62 odsto ljudi za tešku krađu dobijaju, kaže, manje od godinu dana.

„Kako onda da se lopovima ne isplati? Što da budu osuđeni za manju krađu, bolje za tešku. Još će imati uslovni otupust“, dodaje predsednik.

Objašnjava da je za proizvodnju i trgovinu drogom najveći deo kriminalaca dobio kaznu ispod zakonskog minimuma, tj. ispod šest meseci.

„Kazne preko pet godina postale su izuzetak, gotovo da ih nema. Baš ih briga što ubijaju decu, imaju kafane, restorane, estradne zvezde oko sebe“, rekao je Vučić.

Govoreći o nameri države da se izbori sa kriminalom, predsednik je pohvalio jučerašnju akcija policije i tužilaštva u kojoj je uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela.

Kako je rekao, akcija je pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji već i da taj kriminal, kao i najteže oblike korupcije, pobedi.

„Čestitam našim državnim organima, posebno policiji, naročito na činjenici što su se posle mnogo vremena, neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama, a neki iza rešetaka“, rekao je Vučić.

Uskoro opširnije… 

Autor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments