Vulkanizeri kao triatlonci – i po kiši i po blatu efikasni Foto: EPS Energija Kostolac

Vulkanizeri na kopu koji održavaju mnogobrojne kilometre traka koje presecaju kop, rade u tri smene i u svakom trenutku su spremni za odlazak na teren sa zadatkom da se zastoji u transportu otkrivke i uglja svedu na minimum.

Svakog jutra telefon šefa Vulkanizerske službe PK „Drmno“ zvoni na svakih 10 minuta. Najveći broj poziva je od kolega iz drugih službi kopa koji se dogovaraju o sledećim koracima i referišu o učinjenom. U isto vreme stižu dokumenta i ugovori koji treba da budu potpisani, dok vozač koji je isporučio opremu na osnovu određenog ugovora sa neskrivenim nestrpljenjem zahteva da se potpiše i njegova dokumentacija, što dovodi i do blage tenzije u kancelariji.

Vulkanizerska služba Površinskog kopa „Drmno“ - Graditelji „gumenih puteva“ 22406
Aleksandra Krivokapić Foto: EPS Energija Kostolac

Uz molbu da sačeka nekoliko minuta, sve papire strpljivo pregleda i kontroliše Aleksandra Krivokapić, rukovodilac Vulkanizerske službe PK „Drmno“, očigledno navikla da radi na nekoliko frontova istovremeno, što nije ni najmanje jednostavan zadatak.Radni staž sa beneficijama dug 25 godina je posle diplomiranja na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, sticala na kostolačkim kopovima, prvo na PK „Ćirikovac“, a zatim i na PK „Drmno“.

Radila je kao inženjer u operativi mašinske službe, zatim u službi mašinske pripreme, u rudarskoj službi, posle čega su usledila i radna zaduženja u drugim delovima tadašnje firme. Obavljala je i poslove vodećeg inženjera zaštite životne sredine na površinskim kopovima u Kostolcu, posle čega prelazi u službu bezbednosti i zdravlja na radu, odakle dolazi na čelo Vulkanizerske službe PK „Drmno“.

– Sve to mi je omogućilo da upoznam poslovanje različitih radnih jedinica, ali i ono što je možda još i važnije – upoznavanje kolektiva, jer je u svakom poslu ključ uspeha dobar tim, naravno uz komunikaciju i korektan odnos. U službi zaduženoj za bezbednost i zdravlje na radu sam bila osam godina i za to vreme sam radila na podizanju svesti o važnosti poštovanja procedura, čime se čuva zdravlje svih zaposlenih – kaže Krivokapić.

U delokrugu poslova ove službe su i planiranje vulkanizerskog održavanja, definisanje aktivnosti za izvođenje vulkanizerskog održavanja na trakama transportera, izrada spoja na traci, saniranje oštećenja na traci, posle čega sledi kontrola i evidentiranje izvedenih radova. Vulkanizeri na kopu koji održavaju mnogobrojne kilometre traka koje presecaju kop, rade u tri smene i u svakom trenutku su spremni za odlazak na teren sa zadatkom da se zastoji u transportu otkrivke i uglja svedu na minimum.

Ističu da je posao naporan i fizički zahtevan, radi se u svim vremenskim uslovima, po najvećim vrućinama i zimi po najvećim hladnoćama, a oni daju i poslednji atom snage da se svaki posao što brže privede kraju.

– Starosna struktura zaposlenih u našoj službi nam ne ide u prilog, a do kraja godine određene kolege odlaze u penziju, tako da će nam biti neophodan priliv mladih ljudi. Ovo je važno, jer svaki novozaposleni prvo mora da prođe kroz fazu obuke, boravka u smeni i boravka u hali, da bi mogli da vide šta se i na koji način radi, da bi mogli da steknu neophodna znanja i budu pouzdani radnici osposobljeni za rad – dodaje naša sagovornica.

Vulkanizerska služba Površinskog kopa „Drmno“ - Graditelji „gumenih puteva“ 22406
Uvek dinamično u Službi vulkanizera Foto: EPS Energija Kostolac

Oprema sa kojom vulkanizeri rade je teška, tako da se može reći da se vulkanizeri uvek nalaze u izvrsnoj fizičkoj kondiciji, ne kubure sa viškom kilograma i nikome od njih pored ovakvog posla ne treba teretana. Poslovođa u Vulkanizerskoj službi Goran Živković, ovaj posao obavlja decenijama.

– Posao je naporan i potrebno je vreme da se čovek navikne na ove uslove rada, jer je kop kao fabrika pod otvorenim nebom i bez obzira na godišnje doba, ovo ostaje fizički zahtevan posao. Stoga ide i taj beneficirani radni staž, i kada je vrelo i kada je ledeno zimi, vulkanizer mora da se podvuče pod mašinu, da klekne na zemlju koja je ili ledena ili vrela, ili natopljena usled kiša i padavina – opisuje Živković.

Autor i foto: EPS Energija Kostolac/I. M

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments