Susreti varoških pozorišta Srbije, sedamnaesti po redu, održaće se od 22. februara do 3. marta onlajn, zbog trenutne epidemiološke situacije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u požarevačkom Centru za kulturu. Predstave će se prikazivati od 22. do 28. februara od 20 časova na You tube kanalu Centra za kulturu Požarevac, a 3. marta će biti proglašenje pobednika festivala.

Predsednica žirija je glumica Vesna Stanković, a ostali članovi su Ljiljana Dabić, direktorka fondacije „Milenin dom – galerija Milene Pavlović Barili“, i Vera Zarić Mitrović, direktorka biblioteke „Ilija M. Petrović“. Pobednik večeri festivala dobija repliku Milivojevog štapa, a na kraju festivala najbolji glumac osvaja i Milivojev šešir i na taj način kompletira nagradu.

Direktorka ove kulturne ustanove, Galina Pavlenko Perić, rekla je da će ove godine svoja glumačka umeća pokazati amaterska pozorišta iz Novog Sada, Kragujevca, Nove Pazove, Jagodine, Požarevca, Uba i Blaca. Ona je pozvala sve ljubitelje pozorišne umetnosti da prate festival preko You tube kanala.

XVII Amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir" biće održane online 50504

Selektor festivala, Aleksandar Lukić, kaže da zbog epidemiološke situacije nije bilo u velikoj meri novih naslova i predstava kao što je to bila praksa ranijih godina, ali i da se potrudio da dopre do svakog mesta i da učini uvid u stvaralaštvo što većim i boljim:

„Mi smo postali jedna nezaobilazna adresa kada je u pitanju život amatera i gradskih pozorišta. Pogledao sam, grubo rečeno, 16 do 20 predstava. Ja sam smatrao da, s obzirom da se festival prikazuje onlajn, treba pružiti šansu i da festival ima više naslova. Tako ove godine ima sedam predstava. Ja sam se opredelio da festival nezvanično bude posvećen prevashodno domaćem tekstu, savremenom ili klasičnom. Kroz ovu selekciju smo doveli neka pozorišta koja do sada nikad nisu bila na našem festivalu. Mislim da su to možda predstave koje su blizu da izbrišu granice između glumaca amatera i profesionalaca.“

Bojan Nikolić, izvršni direktor ovogodišnjeg festivala, rekao je da je prethodni festival „Živka Matić“ u novembru onlajn dnevno pratilo preko 1200 gledalaca. On očekuje da će „Milivojev štap i šešir višestruko da nadmaši taj broj:
„Svaka predstava kreće od 20h i biće otvorene za gledanje do dodele glavne nagrade, 3. marta. Odluke o dobitnicima nagrada će biti saopštavane jutro nakon emitovanja predstave.“

Program XVII Amaterskih glumačkih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ je sledeći:

22.2. u 20 sati
Akademsko pozorište SKC Kragujevac
TOTOVI
Tekst:Ištvan Erkenj
Režija: Kostadin Stojadinov

23.2. u 20 sati
Novosadsko amatersko pozorište „Šmiranti“
LUDA LOVA
Tekst: Rej Kuni
Režija: Boško Petrov

24.2. u 20 sati
Amatersko pozorište „Mirko Tatalović Ćira“, Nova Pazova
SVE O ŽENAMA
Tekst: Miro Gavran
Režija: Aleksander Bako

25.2. u 20 sati
Amatersko pozorište „Teatar 13“ – Blace
TRE SORELE
Tekst: Stevan Koprivica
Režija: Zoran Cvetković

26.2. u 20 sati
Gradsko pozorište Jagodina
OPET PLAČE AL SAD OD SREĆE
Tekst: Novica Savić
Režija: Branko Popović

27.2. u 20 sati
Pozorište „Milivoje Živanović“ Požarevac
OŽALOŠĆENA PORODICA
Tekst: Branislav Nušić
Režija: Dragana Stojanović

28.2. u 20 sati
Pozorište „Raša Plaović“ Ub
DAVITELj PROTIV DAVITELjA
po filmskom scenariju Nebojše Pajkića i Slobodana Šijana
režija: Duško Ašković

1.3. u 20 sati – U čast nagrađenih
Centar za kulturu MASUKA
OMLADINSKI POZORIŠNI ANSAMBL
ČEKAJUĆI GODOA
Tekst: Samjuel Beket
Adaptacija i režija: Pavle Jozić.