Ako su vam stigli uvećani računi za vodu-postoji razlog!

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac: zašto dobijamo velike račune za vodu? 36874

 

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac: zašto dobijamo velike račune za vodu? 36874

 

Nekoliko opcija je u opticaju prema objašnjenju koje smo zatražili od direktora JKP Vodovod i kanalizacija, Aleksandra Dimitrijevića. Ni jedna od njih nije ugradnja novih vodomera koja će, kako Dimitrijević kaže, samo poboljšati obračun utrošene vode. A i više od toga:

“ Ugrađeno je oko 1300 vodomera za jako kratko vreme jer smo 25. maja počeli taj posao a 13. juna ćemo završiti. To su vodomeri sa pripremom za daljinsko očitavanje, a u drugoj fazi biće instalirana oprema za potpuno daljinsko očitavanje. Pored toga, u Ćebinoj ulici se postavljaju posebni vodomeri najnovije generacije. U dosta gradova u Srbiji uvedeno je očitavanje uz pomoć radio – frekventnih modula, odnosno putem GPS-a tako da više neće biti potrebe za obilaskom mesta. Taj sistem je dobar za one koji, na primer, imaju vikendice i kuće oko Požarevca a rade u inostranstvu ili van grada jer će postojati pri-pejd sistem gde će moći da se, na primer, potroši iznos od 10 kubika koji se plate s tim što ste sigurni da kad niste kući, ako dođe do pucanja recimo vodomera, voda apolutno ne ide. Tako da ste s te strane zaštićeni jer imamo jako mnogo slučajeva gde se pojave veliki iznosi računa jer je došlo do pucanja, a tu niko ne živi. Ovaj sistem biće postavljen u jednoj ustanovi i jednom privatnom preduzeću koji troši dosta vode da se isprati rad praćenja. Praktično, na svaka dva minuta očitavate potrošnju vode.“

JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac: zašto dobijamo velike račune za vodu? 36874
Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac

Podsećamo da je ugradnja vodomera potpuno besplatna, osim kada se ugrađuje prvi put na mernom mestu.

Dimitrijević naglašava da JKP Vodovod i kanalizacija na raspolaganju ima samo osam izvršilaca za čitanje vodomera za ceo grad Požarevac, a ima ukupno 17000 vodomera. Zato se dešava da dođe do preskakanja čitanja, pa kada dođe do očitavanja pojavi se razlika, odnosno veći račun.

“ Taj problem pokušavamo da prevaziđemo savremenim vodomerima. Sa gradom imamo dosta dobru saradnju. I oni žele da se jedanom reši ovo pitanje i da se uvede sofisticirani program koji će raditi očitavanja.“

Treba napomenuti i da su vodomeri menjani već pre par godina, pa se sada ide ka konačnom rešenju.

Podsećamo i da je jako korisno da se posle zimskog perioda proverava ispravnost vodomera i ventila.

Još jedan od razloga većih računa jeste i povećana potrošnja vode tokom vanrednog stanja koje je iza nas. A pred nama je letnji period i opet – povećana potrošnja.

Dakle, vodimo računa o vodi.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments