Vlasnici 600 hiljada pištolja, revolvera i lovačkih pušaka, koji nisu zamenili stare oružne listvove, imaće još godinu da to učine.

Iako je, shodno Zakonu o oružju i municiji, koji se Skupština Srbije usvojila 2015. godine, rok za zamenu bio 5. mart 2019, Vlada Srbije je na sednici 10. januara ove godine usvojila izmene i dopune tog zakona, kojima se rok za zamenu oružnog lista produžava godinu – do 5. marta 2020. Predlog izmena upućen je Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Nakon što je 2015. usvojen novi Zakon o oružju i municiji, početak njegove primene je odložen do marta 2016. Vlasnicima oružja je nakon toga ostavljen rok od tri godine da zamene oružni list. Imajući u vidu da je Zakon uveo niz novina u toj oblasti, pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, uvođenje obrasca oružnog lista s ugrađenim miktrokontrolerom, ispostavilo se da je ostavljeni rok za zamenu isprava nedovoljno dug za ispunjenje te obaveze.

Naime, uvidom u službene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i analizom postojećeg stanja, utvrđeno je da se postupci zamene isprava redovno sprovode. Međutim, veliki broj vlasnika još uvek nije podneo zahtev za izdavanje novog oružnog lista, predočava se u Vladinom obrazloženju.

„Ako se uzme u obzir činjenica da zakonski rok za zamenu isprava ističe 5. marta 2019. godine, u narednom periodu se može očekivati povećan broj zahteva koji, zbog velikog broja istovremeno podnetih molbi, ne mogu biti sprovedeni i okončani u propisanom roku, a samim tim neće biti ispunjeni nužni uslovi za potpunu primenu Zakona”, precizira se u obrazloženju produženja roka.

U MUP-u navode da tokom 2016. i 2017. godine nije bilo veće zamene oružnih listova, dok je prošle godine broj zahteva bio znatno povećan.

Vlasnik oružja, po zakonu, obavezan je da prilikom zamene oružnog lista donese oružje u policijsku stanicu na uvid, kao i stare isprave. Potrebna mu je potvrda da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Sastavni deo postupka su i dokumenti koji dokazuju tzv. opravdani razlog za posedovanje oružja. Za građanina koji poseduje lovačku pušku ili karabin, to je uverenje o položenom lovačkom ispitu ili kopija lovne karte. Ukoliko je oružje namenjeno sportu, opravdani razlog čini potvrda o članstvu u nekom od streljačkih klubova.

U slučaju da su pištolj ili puška namenjeni za ličnu bezbednost, vlasnik je obavezan da „na zapisnik” da i izjavu kojom tvrdi da mu je zbog posla koji obavlja ili drugih okolnosti sigurnost ugrožena. Sve to prati terenska provera policije pre izdavanja dozvole.

Osim toga, stari vlasnici oružja moraće tom prilikom da MUP-u dostave i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za posedovanje oružja. Ipak, biće „privilegovani u jednoj stvari u odnosu na one koji sada nabavljaju oružje – nisu u obavezi da prolaze kroz obuku u rukovanju pištoljima ili revolverima”.

Utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za posedovanje oružja uvedeno je aktuelnim Zakonom o oružju i municiji. O toj logičnoj obavezi pričalo se dugo, a neka ubistva, pa i višestruka, koja su se desila minulih godina i uznemirila javnost, pri čemu se za izvršioce znalo da imaju zdravstvene probleme, samo su potvrdila njenu neophodnost.

„Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje zdravstvena ustanova koja je rešenjem ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ispunila uslove za obavljanje lekarskih pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Spisak navedenih zdravstvenih ustanova nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja”, navode u MUP-u Srbije.

Vlasnici i kolekcionari oružja negoduju zbog obimne procedure i plaćanja takse. U Nacionalnoj asocijaciji za oružje (NAOS), koja okuplja trgovce i proizvođače oružja, kao i streljačke klubove i saveze, ističu da, po nezvaničnim podacima, građani Srbije poseduju najmanje 600.000 oružnih listova. Promenu dokumenata vlasnici oružja okupljeni oko NAOS-a vide kao prikrivenu reviziju legalnog poseda vatrenog oružja.

– Zamena oružnih listova ne razlikuje se mnogo od procedure propisane kada građanin prvi put nabavlja oružje – izjavio je ranije generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Duško Ilić. – To je prestrogo i nepotrebno. Čemu tako temeljne provere, kada se i za najmanji prekršaj, odnosno bilo koje krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna, oružje odmah oduzima?

U MUP-u odgovaraju da su novi propisi doneti pre svega u interesu bezbednosti građana.

Zamena oružnog lista produžena do 5. marta 2020 13890

Za novu registraciju 12.000 dinara

Izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica). Građani koji poseduju oružje s olučenim cevima – pištolje, revolvere, karabine – dužni su da uplate i republičku taksu od 5.360 dinara. Mnogi vlasnici pištolja i pušaka, međutim, to doživljavaju kao dvostruki namet jer su istu taksu platili prilikom odobravanja nabavke i registracije oružja.

Uz te troškove, lekarsko uverenje košta od 3.500 do čak 6.000 dinara (zavisno od zdravstvene ustanove), što ukupan iznos zamene tog dokumenta podiže i na više od 12.000 dinara.

Tokom preregistracije, svi zakonski uslovi moraju biti ispunjeni, budući da je pojedinim građanima dozvola za oružje izdata pre 20 i više godina. Zato je važna provera da li ispunjavaju sve uslove, kažu u MUP-u.

Vlasnici oružja koji do marta 2020. ne zamene oružne listove kako to nalaže važeći zakon, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oružje i municija oduzmu. Ista kazna predviđena je i za one koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje, a naoružani građani su, po važećem zakonu, dužni da to urade svakih pet godina.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
9 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Veran
05/02/2020 00:41

Pa kako nam ’91,’92,’99 NETRAŽIŠE LEKARSKO VEĆ SAMO DUGE CEVI U RUKE I MUNICIJU I TRK NA BANIJU,SLAVONIJU,VALJEVO a sad do sitni creva,. Pa lekarski se u firmi radi na SVAKU GODINU i čemu onda za takve vlasnike NOV LEKARSKI sem ZBOB PUNJENJA BUDŽETA

zoran
31/01/2020 15:09

Полицијска управа није поступила по правоснажној пресуди Прекршајног суда да ми се врати одузето оружје, службеница ПУ ми је самовољно скратила рок за пререгистрацију оружја за годину дана!? На крају ми је оружје одузето јер нисам доказао да ми је безбедност угрожена!???

Nikola
28/01/2020 13:09

Uvek vlasnici auta ili oružja, oni imaju para ili će menjati tablice , ili oružne listove ili šta god bilo samo da se uzmu pare..Ja verujem da im trebaju pare ali ovo je ljudi prava pljačka.
Zašto ne urade kao sa zdravstvenim knjižicama samo odeš i podigneš novi oružni list bez ikakvog šikaniranja.

14/01/2020 21:06

Šta treba da radim pošto sam polagao lovački ispit 17.02.1969.godine i nemam diplomu o ploženom lovačkom ispitu jer je izgubljena ali imam LOVNU kartu koja je izdata 1969.godine,nisam lovac više od dvadeset godina šta treba da radim jer niko od Lovačkih saveza nemože da mi izda potvrdu o položenom Lovačkom ispitu.Lovački ispit sam polagao pred komisijom u Staroj Pazovi.Moje pitanje je dali mogu dokazati polaganje ispita kad se zna da se Lovna karta nije mogla izdati bez poloćenog Lovačkog ispita.Ranije sam živeo u Novoj Pazovi a sda živim u Novom Slankamenu.

14/01/2020 21:01

Šta tzreba da radim pošto sam polagao lovački ispit 17.02.1969.godine i nemam diplomu o ploženom lovačkom ispitu jer je izgubljena ali imam LOVNU kartu koja je izdata 1969.godine,nisam lovac više od dvadeset godina šta treba da radim jer niko od Lovačkih saveza nemože da mi izda potvrdu o položenom Lovačkom ispitu.Lovački ispit sam polagao pred komisijom u Staroj Pazovi.Moje pitanje je dali mogu dokazati polaganje ispita kad se zna da se Lovna karta nije mogla izdati bez poloćenog Lovačkog ispita.Ranije sam živeo u Novoj Pazovi a sda živim u Novom Slankamenu.

Zoran
20/08/2019 17:11

Члан 50. Физичка лица која су поседовала оружне листове и дозволе за ношење оружја за личну безбедност, као и правна лица и предузетници који су поседовали одобрења за држање оружја, издата по закону који је важио до дана почетка примене овог закона, дужни су да у року од три године од дана почетка примене овог закона поднесу захтев за издавање исправе, заједно са уверењем о здравственој способности за држање и ношење оружја у складу са овим законом. Све осим уверења о здравственој способности што траже није у сладу са законом у поступку замене оружаних листова. Ниједан правилник(подзаконски акт) не може… Opširnije »

Буљубаша Неша
19/01/2019 22:12

Пошто држава нема поверења у своје грађане, а у неком ранијем историјском тренутку им је дозволила набавку оружја, нека лепо и по набавној цени ( може и без ПДВ-а ) враћено оружје и муницију откупи од предходних власника! А не да преварени власник оружја плаћа и кад га купује и кад не сме да га користи и кад зажели да га онспособи па чак и кад га поклања својој вољеној отаџбини. Па докле бре више! Кад ће једном и вољена отљџбина једном да плати нешто за своје жеље? А то није ни моного 700000 цеви просечно по 200Е само 140… Opširnije »

Dragan
18/01/2019 14:38

Ovaj zakon je pre svega donesen u svrhu razoruzanja gradjana Srbije. Ako neko poseduje preko 30god oruzje i pri tom nije napravio nijednokrivicno delo zasto mu sad treba lekarsko uverenje. Zasto su uvedene takse na oruzje sa olucenim cevima. Drzava nije uzela u obzir da je oruzje privatno a ne drzavno vlasnistvo i bez krivicnog dela nema osnova za njegovo oduzzimanje. Mnogi imaju oruzje od dedova, pradedova i drze ga kao uspomenu na svoje pokojnike jer oduvek je oruzje bilo svetinja u Srbiji. Umesto da se ta tradicija odrzi neko hoce da to unisti i oteza nasledjivanje oruzja. Oruzje u… Opširnije »

17/01/2019 22:49

Na licnom zaduzenju na poslu imam pistolj i automatsku pusku…pogodicete radim u MUP-u,lovac sam 20 godina i neka mi neko kaze da li je normalno da moram da izvadim lekarsko uverenje i pored svih temeljnih lekarskih pregleda od strane lekara u MUP-u,to se ne priznaje,moram da odem u neku lokalnu ambulantu i tamo dam 5000 dinara za pregled od 5 minuta.Sta reci nego PLJACKA.Ne daj boze da se zarati,tad nikom nece traziti lekarsko uverenje,tad ce mo svi biti zdravi