Zanimljivosti o Jermeniji

1. Jermenija je bila prva zemlja koja je priznala hrišćanstvo kao državnu religiju. To je učinjeno mnogo pre poznatog Milanskog edikta.

2. Jermenska dijaspora je jedna od najvećih na svetu. Mnoge poznate ličnosti imaju jermensko poreklo. Neki od njih su: Šarl Aznavur, Andre Agasi, Šer, Kim Kardašijan, Gari Kasparov…

Zanimljivosti o Jermeniji 27822

3. Sveta planina Jermena je planina Ararat. Po biblijskom predanju, to je bilo mesto na kom se zaustavila čuvena Nojeva barka nakon četrdesetodnevnog potopa.

4. Za ovu planinu je vezana anegdota. Ararat se ne nalazi u Jermeniji, već u današnjoj Turskoj. Jednom prilikom, Turci su upitali Staljina: “ Zašto se na grbu Jermenije nalazi Ararat, ako nije u Jermeniji?“ Staljin im je odgovorio: “ Pa šta, i Turska ima Mesec na svojoj zastavi, iako se Mesec ne nalazi u Turskoj! “

5. Jermenija u svojim školama ima šah kao obavezan predmet. Jermeni su narod sa najviše velemajstora šaha po glavi stanovnika.

6. Još jedan nacionalni sport Jermenije je rvanje. Svi sovjetski rvači na međunarodnim takmičenjima su dolazili upravo iz Jermenije.

Zanimljivosti o Jermeniji 27822

7. Sveti Mesrop Maštoc, prosvetitelj Jermenije, je smatran kao tvorac prvog notnog sistema u svetu.

8. Nacionalna voćka Jermenije je kajsija. Jermeni imaju boju kajsije na svojoj zastavi, a ova biljka je dobila ime po Jermeniji – Prunus armeniaca.

9. Jermeni svoju zemlju nazivaju Hajastan, a veruju da su potomci Hajka, Nojevog unuka.

Zanimljivosti o Jermeniji 27822

10. Jermenski folklor se smatra jednim od najstarijih i najkoloritnijih u svetu. Primera radi, postojao je običaj koji se naziva ororot-ckaz ili „urezana kolevka“. Kada se u istom selu rode devojčica i dečak u isto vreme, na njihove kolevke se urezuje krst. To znači da su oni već vereni!

Izvor: Moja šarena mapa sveta

5 1 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments