Jedan od fokusa rada Gradske opštine Kostolac jeste zaštita životne sredine, čime bi se unapredio život i standard stanovništva. Poseban akcenat je na formiranju drvoreda i čime bi se dobio čistiji vazduh u Kostolcu, ali i izgradnja komunalne infrastrukture – vodovodne, kanalizacione i toplifikacione mreže. Kako kaže Serdžo Krstanoski, prvi čovek Gradske opštine Kostolac, zahvaljujući gradu Požarevcu i Fondu za zaštitu životne sredine, u poslednjih godinu dana u pomenute svrhe izdvojeno je 205 miliona dinara. Danas je i zvanično završena sadnja više od 1700 novih sadnica najraznovrsnijeg drveća, a biće formirano i preko 60 novih površina pod zelenilom. Početak izgradnje fekalno – kanalizacione mreže bio je povod da radove obiđu predstavnici grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovićem i zvaničnici Gradske opštine Kostolac predvođeni predsednikom Serdžom Krstanoskim:

Započete kapitalne investicije u Kostolcu 52557
„Danas smo ovde zbog izgradnje fekalno-kanalizacione mreže za 17 ulica, uključujući dve fekalno-crpne stanice, na Kanalu, u Kolištu i Didinom naselju. Ono što nas očekuje u narednom periodu je i početak radova na izgradnji toplifikacione mreže sela Ostrovo. Kao što smo i obećali, krećemo sa jednim od najvažnijih i najvećih kapitalnih investicija na teritoriji naše opštine. Građani ovih naselja posle više od 30 godina dočekali su da krenemo u izgradnju kanalizacione mreže. Ovo je istorijski dan za njih i 420 domaćinstava, odnosno 4000 stanovnika koji će u narednih 120 dana dobiti kanalizacionu mrežu i moći će sa sigurnošću da kažu da postaju građani prvog reda jer imaju i vodu, grejanje, sada kanalizacionu mrežu i, na kraju, putnu infrastrukturu.

Ne morate više da plaćate čišćenje septičkih jama oko 3000 dinara mesečno. Ali, pored tog ekonomskog dela, jako je važno da zatvorimo preko 600 septičkih jama i da smanjimo zagađenost zemljišta i, ono što je najvažnije, da popravimo higijenu u ovim naseljima. To je ono što će promeniti život u Kostolcu i ovim naseljima.

Kostolac će u narednih 118 dana biti pravo gradilište, radićemo istovremeno na tri lokacije. Devet ulica će se raditi na Kanalu, šest u Didinom naselju i dve u Kolištu.“

Započete kapitalne investicije u Kostolcu 52557
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da je preko budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno značajna sredstva za Gradsku opštinu Kostolac:
„Projekat formiranja novih drvoreda je projekat na koji smo ponosni i koji je specifičan jer retko ko to radi u zemlji. Vrednost radova je 44 miliona dinara. Izgradnja fekalne kanalizacije u naselju Kanal iznosi 77 miliona dinara. Opredeljeno je 27 miliona dinara za naselja Didino selo i Kolište. Distributivni toplifikacioni vod ka selu Ostrovo košta 57,6 miliona dinara. Sve to pokazuje da se grad Požarevac vodi time da u budućnosti ima još ovakvih ekoloških projekata koji su značajni za zdravlje sugrađana, ali i poboljšanje uslova života. Grad Požarevac na svojoj teritoriji u poslednje godinu-dve imao značajne projekte poput transfer stanice za koju je izdvojeno 200 miliona dinara. Ona predstavlja početak rešavanja problema odnošenja smeća i zbrinjavanja postojeće deponije. Grad Požarevac radi i na izradi projektne dokumentacije za izgradnju regionalne deponije. Grad ulaže u kišnu kanalizaciju. Južni kolektor privodimo kraju, „napadamo“ sada severni kolektor.

Ovo u Kostolcu je završetak 95% kompletne kanalizacione mreže u Kostolcu. Ovo je jedinstvena teritorija u Srbiji koja je u potpunosti toplificirana, osim naselja Ostrovo. Toplifikacija takođe napreduje i u Požarevcu. Očekuju nas krupni projekti što se tiče mreže. Na nama je da potrebna sredstva izdvojimo, ali i da apliciramo prema republičkim organima kako bismo dobili i dodatna sredstva. Probaćemo da se naslonimo i na program koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, a to je Program 2021-2025. gde ćemo pokušati da svojim radom nađemo mesto i u investicijama koje će Republika dati.“

Započete kapitalne investicije u Kostolcu 52557

Započete kapitalne investicije u Kostolcu 52557

Započete kapitalne investicije u Kostolcu 52557