Zaposleni u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi (PSSS) Požarevac od 21. septembra stupiće u štrajk u vremenu od 7:30 do 15:30h pa sve do ispunjenja zahteva, navodi se u saopštenju za javnost. 

U saopštenju se još kaže da je na sastanku radnika, nakon štrajka upozorenja konstatovano da direktor Dane Hrkalović, predsednik skupštine društva Dragan Ignjatović i članovi društva nisu podneli pismene neopozive ostavke, pa je na predlog predsednika štrajkačkog odbora, a uz saglasnost zamenika predsednika i članova, jednoglasnom odlukom većine zaposlenih, odlučeno da se stupi u štrajk pomenutog datuma.

„Takođe, ovim putem obaveštavamo javnost da je direktor Dane Hrkalović u svojim izjavama izneo flagrantne neistine, koje će biti demantovane i dokazima potkrepljene prvog dana stupanja u štrajk, tačnije 21.9.2020.“, navodi se u saopštenju za javnost.

Među razlozima za stupanje u štrajk u PSSS Požarevac d.o.o. Požarevac navodi se osnovana sumnja da je direktor Dane Hrkalović u više navrata izvršio zloupotrebu položaja odgovornog lica, čime je naneta ogromna materijalna šteta PSSS . Kao još jedan od razloga navodi se blokada računa firme i nečinjenje aktivnosti da se isti odblokiraju, kao i prethodno odbijanje direktora da se dogovori i u više mesečnih rata isplati dug izvršnom poveriocu već svesno i namerno dovođenje firme u tešku finansijsku situaciju. Kao razlozi za štrajk još se navode nenamensko trošenje sredstava, neizjavljivanje žalbe i neutuživanje po sudskim presudama i ispravkama sudskih presuda, kao i izbegavanje naplate dospelih potraživanja, zatim sumnjive isplate izuzetno velikih iznosa po sudskim presudama za nadoknadu štete po otkazu ugovora o radu Danetu Hrkaloviću ( isplaćeni topli obroci, regresi, prekovremeni sati) iako Zakon o radu decidno govori da je moguća isplata samo osnovne zarade. Još jedan od razloga za štrajk, kako se navodi, jeste direktan sukob interesa direktora Daneta Hrkalovića kao i prekoračenje ovlašćenja članova skupštine društva PSSS Požarevac d.o.o. Požarevac u više navrata.

Štrajkački zahtevi su pismene neopozive ostavke direktora PSSS Požarevac d.o.o. Požarevac Daneta Hrkalovića, predsednika skupštine društva Dragana Ignjatovića i članova skupštine društva Ljubiše Stoilkovića, Vesne Ljubisavljević i Dragane Urošević.