Niske temperature mogu prouzrokovati smrzavanja i ozbiljna oštećenja vodomera i unutrašnjih vodovodnih instalacija u objektima.

Iz tog razloga, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac ,podseća korisnike da ih u toku zimskog perioda blagovremeno i na odgovarajući način zaštite.

Zaštita vodomera i unutrašnjih instalacija u zimskom periodu 28247

Na taj način mogu da izbegnu prekide vodosnabdevanja u objektima, koji su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera. Na ovaj način mogu da izbegnu i troškove sanacije.

 

– Potrebno je, pre svega, toplotno izolovati vodomere. Bitno je napomenuti da samo zavijanje vodomera u krpe ne predstavlja dovoljnu i sigurnu zaštitu. Potrebno je postaviti preko vodomera neki termoizolacioni materijal, kao što su stiropor, daske, staklena vuna ili slama – navode iz ove službe.

Preporučuje se korisnicima da provere da li su poklopci na vodovodnim šahtovima dobro zatvoreni. Savet je i da ih ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima.

Potrebno je preventivno sprovesti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se slabije ili u opšte ne greju.

Zaštita vodomera i unutrašnjih instalacija u zimskom periodu 28247

Dvorišne česme je preporučljivo isključiti u zimskom periodu. Dvorišne vodovodne instalacije, koje vode do česmi garaža i nus prostorija koje se ne greju, trebalo bi isprazniti ili zaštititi.

 

– Posebnu pažnju treba obratiti na objekte u kojima se periodično boravi (vikendice, prazne kuće..) i u kojima u zimskom periodu nema potrošnje vode.

Preporučljivo je zatvoriti vodu, prekontrolisati instalacije i vodomere i ispustiti vodu iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja vodomera i cevi – ističu iz ovog preduzeća.

Ukoliko ipak dođe do pucanja vodomera korisnici treba da se obrate Službi naplate gde će im prema važećem cenovniku biti izdat predračun za baždarenje smrznutog vodomera, a nakon uplate tog iznosa biće izvršena i zamena vodomera.

Sve dodatne informacije korisnici mogu dobiti na jedan od brojeva telefona Službe naplate 012/555 801,lokal 110 ili 0800/102 012.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments