U  kostolačkom ogranku „Elektroprivrede Srbije“ preduzimaju se preventivne mere za sprečavanje razvejavanja sa deponije pepela i šljake, na
prostoru nekadašnjeg površinskog kopa „Ćirikovac“.

– Svesni smo da uvek moramo dase maksimalno staramo o zaštiti životne sredine i predupredimo degradaciju okruženja. Naš cilj nije da samo postignemo tehnički savršene parametre naših postrojenja već i da se rad odvija u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine koji važe u energetici 21. veka. Energetika i ekologija su oblasti koje se prepliću i zbog toga paralelno razvijaju – ističe Nenad Marković, direktor za proizvodnjuenergije „TE-KO Kostolac“.

Zaštita životne sredine u Kostolcu: Radovi na vetrozaštitnom potezu 12363

U skladu s tim, preduzeti su određeni koraci na ćirikovačkoj deponiji pepela i šljake koji su doveli do značajnog redukovanja razvejavanja sa ove lokacije.

– Počeli smo izgradnju vetrozaštitnog nasipa. Nastavili smo radove koje smo preuzeli na osnovu studije o proceni uticaja na životnu sredinu. U fazi projektovanja je sistem kvašenja na kaseti deponije u Ćirikovcu, tako da sve to zajedno daje izuzetno visok nivo zaštite životne sredine. To je pre svega važno za seoska naselja koja se nalaze u najbližoj okolini ove deponije – dodao je Marković.

Izvor: EPS/ I. Milovanović

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments