Danas smo u Zavodu za javno zdravlje Požarevac razgovarali sa dr Nadeždom Stanković, specijalistom epidemiologije i načelnicom Odeljenja za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

„Kroz jedan poseban nadzor, mi pratimo grip i gripu slična oboljenja, tako što određeni lekari prate pojavljivanje prema simptomima pacijenata i kliničkoj slici i to prijavljuju. Na osnovu tih informacija mi interpretiramo informacije kroz različite izveštaje. Naglasiću da je ova godina, kao i prethodna godina vrlo specifčna, pandemijska godina, i svi znamo da smo sve vreme bili praktično na udaru jednog respiratornog novog virusa sa kojim se niko od nas do tada nije susreo. Stoga, taj virus je bio veoma dominantan u populaciji.“ – izjavila je dr Stanković.

Zašto nema sezonskog gripa? 51824
Zavod za javno zdravlje Požarevac

Kod pacijenata je postojala i lična nedoumica kada dođe do simptoma da li je u pitanju običan sezonski grip ili korona. Po tom pitanju dr Nadežda Stanković dodaje:

„Pitanje je kako su pacijenti prepoznavali svoje simptome i mogli da se javljaju, u smislu da li se javljaju zbog gripa ili zbog sumnje na koronu. Naši kapaciteti su bili jako dobri u smislu detekcije korona virusa i svi smo bili usmereni na to da detektujemo taj virus, ne bi li reagovali proceduralno u odnosu na pacijente da ih što pre terapijski pokrijemo, lečimo, izolujemo u odnosu na druge a takođe i njihove kontakte. Dakle, imamo jedan virus koji dominira, a grip, možemo da kažemo da je upitno koliko je zapravo bio praćen i da li je na pravi način praćen. Svi naši kapaciteti su bili usmereni na virus korone. Praktično, ni jedan tip virusa nije izolovan tokom ovog perioda koji bi, inače, i predstavljao jedan period kada se grip javlja. Sada je negde krajnje vreme kada bi epidemija sezonskog gripa mogla da se javi.“

O samim brojkama obolelih od sezonskog gripa, dr Stanković je kazala da trenutno brojke za prethodnu nedelju nisu još dostavljene pa s toga tehnički nije mogla da ih interpretira. Svakako, postoji porast gde su neke brojke uvećane u smislu simptoma sličnih gripu pa samim tim je verovatno isti i u porastu. Ono što je doktorka izjavila je da za sada ni jedan tip virusa na teritoriji naše države nije registrovan, za razliku od evropskih država gde su za sad registrovani virusi TIP A i TIP B.

O čemu treba razmišljati kada govorimo o gripu?

„Mi smo situaciono reagovali, onome što su nam preporuke nalagale, a to je da primenjujemo mere lične zaštite, nosimo maske, poštujemo distancu, peremo ruke češće, provetravamo prostorije. To su ujedno i sve mere koje bi bile preporučljive i za suzbijanje transmisije gripa, tako da su i te mere sigurno doprinele tome da gripa ima znatno manje i da se registruje znatno manje nego što je bilo ranijih godina.“ – podvukla je dr Nadežda Stanković.