U petak 15. marta sa početkom od 19 časova u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi svečano će biti otvorena izložba crteža „Portreti glumaca“ iz Legata Dragana Savića, nastalih kao vizuelno i publicističko svedočanstvo između 1950-ih i 1970-ih godina na stranicama lista „Borba“.Posetioci će imati priliku da pogledaju više od sto radova izvedenih u različitim crtačkim tehnikama, na kojima su predstavljeni doajeni jugoslovenske pozorišne i filmske scene, kao i svetski glumci.

Foto: Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi

Dragan Savić pripada krugu važnijih ilustratora i karikaturista koji su obeležili drugu polovinu prošlog veka, ali je on svoje ideje i svoj stvaralački izraz realizovao na više polja, kroz raznoliko i bogato umetničko delovanje. Opus ovog umetnika čiji je jedan deo Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi dobio na poklon, po želji Savićeve supruge Darinke Uzelac, broji više od hiljadu orginalnih radova: skica, crteža, ilustracija, karikatura i slika, kao i ličnih predmeta, rukopisa i fotografija.

Selekcija radova za izložbu portreta glumaca predstavlja samo polaznu tačku za dalje proučavanje i obradu njegovog stvaralaštva, prezentaciju i popularizaciju ovog svetski priznatog i nagrađivanog umetnika. Zbog obimnosti, publici će Legat Dragana Savića biti predstavljen u segmentima po temama koje su karakteristične za njegovo stvaralaštvo.

Foto: Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi

Ovom izložbom Zavičajni muzej uzima učešća u programu 10. Smotre glumačkih ostvarenja „Gulini dani“, a novi logo ove manifestacije nastao je na osnovujednog od crteža Dragana Savića na kome je predstavljen ovaj glumac.