Šesto zasedanje lokalnog parlamenta u Požarevcu donelo je, između ostalog, izglasavanje predloga odluke o kupovini građevinskog zemljišta na prostoru stare Šećerane od strane grada Požarevca. Učestvujući u skupštinskoj raspravi po ovoj tački dnevnog reda, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, precizirao je da se radi o 15,6 hektara koji se naslanja na potez ulice Đure Đakovića i nastavlja se na petlju prema Velikom Gradištu i deo zaobilaznice. On je podsetio da su na sličan način 2015. godine nabavljeni objekti ove fabrike koja je u stečaju:

Završena šesta sednica Skupštine grada Požarevca 51533
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

„Grad u budućnosti vidi, uz saradnju sa republičkim organima, da ovde može da se napravi jedna dobra, nova industrijska zona koja bi, samo u bloku zapadno od fabrike šećera, imala površinu blizu 27 hektara.To bi bila jedna ozbiljna površina za nekog budućeg investitora ili investitore. U gradu već postoji interesovanje za novu industrijsku zonu. Ono što me izuzetno raduje je da se javljaju naši Požarevljani koji tamo žele da otvore svoje proizvodne i prodajne pogone, tako da imamo već četvoro novih interesenata.“

On je istakao da postoje svi infrastrukturni uslovi za privođenje nameni nove industrijske zone.

„Skupština je bila zakazana, slobodno ću reći, najhitnije moguće, upravo zbog ove tačke, jer kao što i sami vidite, ovaj sled događaja koji sledi nakon ove Skupštine, ako se ova odluka izglasa, je upravo takav da moramo sve ove proceduralne stvari obaviti prvobitno do 16. marta. Nakon toga, rok za dostavljanje ponuda je 23. mart, uplate depozita i sve ono što sledi.“ – izneo je za skupštinskom govornicom gradonačelnik i pozvao odbornike da izglasaju ovaj predlog kako bi se što pre krenulo sa pomenutom procedurom.

Završena šesta sednica Skupštine grada Požarevca 51533
Slobodan Vasić, predsednik odborničke grupe Dosta je bilo – RIIS Istok

Predsednik odborničke grupe „Dosta je bilo“- RIIS Istok, Slobodan Vasić, je u svom obraćanju izjavio da podržava svako uvećanje imovine Grada, ali je i naglasio šta se ne dopada opozicionim odbornicima i za šta na žele da daju saglasnost.

„Nemamo ništa protiv da se zemlja kupuje i da industrijska zona bude vlasništvo Grada, ali je trend u Srbiji da je sve na prodaju i to nije greška ove Skupštine i ove gradske Vlade, već je to greška na republičkom nivou. Mi možemo reći da ne želimo da prodamo ali će investitori svakako kupiti negde drugde. Stoga, moja kritika nije kritika našoj Gradskoj upravi već republičkoj Vladi koja prodaje resurs koga je sve manje i koji ne može da se obnovi. To je stav odborničke grupe „Dosta je bilo“ i „RIIS Istok“. Takođe, usvajanjem ove tačke mi dovodimo u dvojbu potencijalne investitore i da se zapitaju zašto mi kupujemo, da bi posle oni kupili od nas?“ – rekao je za govornicom Slobodan Vasić.

Odbornik SPS-a u Skupštini grada Požarevca, dr Srećko Bosić, naglasio je za govornicom da se hitno moraju preduzeti koraci i u pribavljanju nepokretnosti, odnosno objekata u vlasništvo grada i na drugim lokacijama kao što su kasarna Sopot i Dom JNA u centru grada. On smatra da je potrebno formirati posebne timove u te svrhe.

Završena šesta sednica Skupštine grada Požarevca 51533

Skupština grada Požarevca usvojila je sve tačke dnevnog reda.