Dodelom nagrada najboljem glumcu završene su 15. jubilarne Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir”.

Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 15554
Foto: CZK/B.Nikolić

Stručni žiri festivala, koji je radio u sastavu: Aleksandar Dunić, glumac, dr Jasmina Nikolić, dir. Istorijskog arhiva Požarevac i Dušan Šuklјević, advokat, doneo je jednoglasnu odluku da za najbolјeg glumca ovogodišnje smotre proglasi Branka Kneževića iz Milanovačkog pozorišta.

Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 15554
Foto: CZK/B.Nikolić

Branko Knežević, glumac i reditelј iz Gornjeg Milanovca, ovu nagradu je zaslužio tumačeći ulogu Luke Labana, u predstavi “Profesionalac”.

U konkurenciji glumaca večeri, pored pobednika Branka Kneževića iz Gornjeg Milanovca,za laskavu titulu pobednika Smotre bili su I Aleksandra Pantić iz Beograda, Mia Prodić iz Šida, kragujevčanin, Ilija Ivanović I glumica iz Požarevca Snežana Mandrašević. Inače, za 15 godina, glavna nagrada festivala, Milivojev šešir, po treći put odlazi u Gornji Milanovac.

Predsednika žirija, glumac beogradskog pozorišta na Terazijama, Aleksandr Dunić zahvalivši se svima koji su učestvovali u organizaciji I prezentaciji jubilarne Smotre varoških pozorišta Srbije obrazložio je zašto je Branko Knežević iz Gornjeg Milanovac proglašen za pobednika Smotre.

Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 15554
Foto: CZK/B.Nikolić

– Poštovana publiko, osnovna podela predstava je na dobru i lošu predstavu. Šta je dobra predstava? Predstava koja se lako i jednostavno prati i u kojoj su sve intervencije neprimetne i podređene njegovom veličanstvu, glumcu; koje sve rade za njega i doprinose njegovoj ubojitosti i blistavoj kreaciji na sceni. Nema pozorišta bez glumca, makar to bili samo dva bureta i fosna na kojoj on stoji i govori, i jednog jedinog čoveka koji ga sluša i koga to zanima rekao je Dunić I dodao:-

Nema pozorišta ni bez reči. Glumac i reč su osnov pozorišta i zato mu pomozimo i sve podredimo tome da se što bolјe predstavi publici i podari joj ono što sve publike ovoga sveta već dve i po hilјade godina očekuju , a to je – da progovori o idealu, veri, utehi i nadi da život ima smisla i da nismo tek tako na zemlјi. Svakako ne samo kao bića sitne egzistencije, nego i kao uzvišena bogolika bića sposobna za najveće duhovne uzlete i rast.


Stoga, dragi prijatelјi, ako smo za prethodnih pet večeri bar na trenutak izašli zamišlјeni iz sale, ako smo pokrenuli svoju duhovnu lenjost, osetili gađenje.

Očaj, bes, podsmeh i razočaranost prema čovekovoj niskosti, i pomislili na čoveka u svoj svojoj veličini i lepoti, onda za sve nas ima nade – da smo ostali lјudi i da smo sposobni da saosećamo, brinemo i radujemo se jedni s drugima. Živelo pozorište i na mnogaja lјeta!

Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 15554
Foto: CZK/B.Nikolić

Nagradu ovogodišnjem laureatu uručio je Dragi Ivić, director Centra za kulturu Požarevac. Prigodne poklone, najbolјem glumcu festivala, uručila je, u ime Komercijalne banke, Danijela Kostić Todić.

Direktor Centra za kulturu je uručio prigodan poklon i dugogodišnjem prijatelјu festivala Ljillјani Ugrinović, vlasnici cvećara Ljilјan. Festival je, simbolično, zatvorila vršnjakinja našeg festivala, Dunja Matić, rođena na dan početka prvih glumačkih svečanosti.

Završene Amaterske glumačke svečanosti “Milivojev štap i šešir” 15554
Foto: CZK/B.Nikolić

Nakon dodele nagrade, Pozorište “Kreativni haos” iz Smedereva, pobednici prošlodišnjeg festivala “Živka Matić”, odigrali su, u čast pobednika, predstavu “Murlin Murlo”.

Glumio I u filmu “Profesionalac”

Najbolji glumac XV Glumačkih svečanosti „Milivojev štap i šešir“ Branko Knežević, nagradu je osvojio tumačeći ulogu Luke Labana u predstavi Profesionalac. U filmu „Profesionalac“ (2003) Branko Knežević odigrao je ulogu pevača. Inače, Knežević je tridesetak godina pevao u ansamblu “Branko Krsmanović”.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments