PAZITE gde pripremate zimnicu: Pečenje paprike na ovim mestima može da vas košta i do 10.000 dinara

Zabava

Vreme za pripremu zimnice je počelo, a arome pečene paprike ispunile su zgrade i parkove. Ipak, postoje sugrađani kojima to smeta i čija žalba vas može koštati 10.000 dinara.

Posebno bi trebalo pripaziti gde i kako raspaljujete vatru za zimnicu,  napominju iz komunalne policije.

U ovom periodu učestali su problemi spremanja zimnice na javnim površinama, i to najčešće na zelenim površinama, ispred zgrade, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, u zavučenim prolazima između zgrada.

Paljenje vatre na tim mestima nije dozvoljeno, jer dolazi do prljanja ili oštećenja javnih površina.

U tim slučajevima počiniocu se izdaje prekršajni nalog od 10.000 dinara.

Foto: P.Jovanović

Građani su najčešće palili vatru na javnim površinama u omanjim parkovima preko puta zgrada, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u centru grad, u zavučenim delovima među stambenim objektima.

Najveći problem predstavljaju slučajevi pripreme zimnice na terasama stambenih zgrada.

Neretko dobijamo prijave građana da njihove komšije lože vatru na prostoru privatnih terasa. Osim što se upuštaju u rizik da izazovu požar, problem predstavlja i ometanje susednih stanova zbog dima.

Zamislite da otvorite prozor i da umesto svežeg vazduha vaš stan ispuni dim. U takvim slučajevima postupamo sa inspektorima komunalne policije i preduzimamo određene mere, pišemo naloge i određujemo zabranu.

Treba razviti svest i solidarnost kod građana da ne ometaju i ne ugrožavaju komšije i sugrađane – ističe Dujović i dodaje da je bilo slučajeva kada su njihovi pripadnici u redovnim patrolama otkrivali slučajeve loženja vatre na terasama.

Foto: P.Jovanović

PANIKA ZBOG DIMA

Građani na terasama lože vatru na ugalj i drva ili pripremaju zimnicu na električnom roštilju. Zbog velike količine dima često nastane panika među komšijama, naročito u večernjim i noćnim satima.

Naše ekipe tada izlaze na teren i ustanove da požara nema. Više puta se dogodilo da nam upravo u takvim situacijama stigne prijava za pravi požar, gde bismo brže stigli da nije bilo prvobitne dojave – kaže sagovornik iz vatrogasne brigade i dodaje da najviše takvih prijava ima u centru grada.

Koliko ozbiljno treba shvatiti potencijalnu opasnost od spremanja zimnice na improvizovanim šporetima, pločama ili rešetkama, pokazuju i iskustva vatrogasaca.

Ljudi često zimnicu spremaju do duboku u noć. U takvim situacijama dešava se da izgube koncetraciju ili zadremaju nakratko. Dovoljan je samo sekund nepažnje da sve krene naopako, a vatra je izuzetno opasna u takvim trenucima – kaže  jedan od pripadnika vatrogasne brigade.