Nakon hladne zime, ređeg kretanja i teške hrane koju u zimskom periodu češće konzumiramo, svi želimo da očistimo telo od štetnih materija i oslobodimo se viška kilograma, a sve u cilju dobrog zdravlja.

Pravilna ishrana je jedan od bitnih preduslova dobrog zdravlja.

Svaka osoba, po polu, godinama, stanju zdravlja i dnevnim aktivnostima, ima specifične potrebe u pogledu izbora namirnica i njihove ukupne energije.

Zato je, pre započinjanja bilo kakave veće promene u načinu ishrane, potrebna i konsultacija sa stručnjacima za ishranu.

ZZJZ Požarevac: Pravilna ishrana - put ka zdravlju 16534

U Zavodu za javno zdravlje Požarevac, u okviru Centra za higijenu i humanu ekologiju, dugi niz godina postoji Savetovalište za pravilnu ishranu, u okviru kojeg preglede obavlja dr Saša Dražilović, specijalista higijene i subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Osnovna delatnost Savetovališta za pravilnu ishranu je prevencija nutritivnih faktora rizika kod zdravih pacijenata i medicinska nutritivna terapija patoloških stanja.

  • Savetovalište za pravilnu ishranu: pregledi, preporuke, zakazivanje

Preporuke za pravilnu ishranu pacijenata određuju se u skladu sa nutritivnim preporukama i principima medicinske dijetetike, a na osnovu opšteg i zdravstvenog stanja osobe, njegove dnevne fizičke aktivnosti, kao i rizika od oboljevanja od određenih bolesti obzirom na porodičnu anamnezu i način života.

Pregled u Savetovalištu se sastoji od:

  • anamneze: porodične,
  • lične i anamneze ishrane uvida u laboratorijske analize (KKS, biohemijske analize, enzimi jetre, lipidni status i urin),
  • antropometrijskih merenja (TB, TM, TA),
  • izračunavanja ITM, BMI, EP,
  • određivanje medicinske nutritivne terapije i upoznavanje sa principima pravilne ishrane,
  • izrada jelovnika.
ZZJZ Požarevac: Pravilna ishrana - put ka zdravlju 16534

Zakazivanje pregledi obavlja se lično ili putem telefona 012/222-568, lokal 25 ili 064/873-4038 (dr Saša Dražilović). Nije potreban uput lekara druge specijalnosti. Usluga pregleda se naplaćuje, i to:

  • cena prvog subspecijalističkog pregleda iznosi 1.150,00 din.,
  • cena kontrolnog subspecijalističkog pregleda iznosi 250,00 din.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments